Voedselbos
Een voedselbos is een ontworpen ecosysteem dat de werking van een natuurlijk bos nabootst en maximaal voedsel produceert. Het bestaat uit verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimplanten die elkaar ondersteunen, wat zorgt voor een hoge biodiversiteit en minimale onderhoudsbehoefte.
Tijd is een belangrijke factor
Een boom, de bodem en het gehele ecosysteem hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Begin 2025 gaan we in het voedselbos bijna 4000 pioniers en natuurlijk omzoming aanplanten (39 verschillende soorten). Pionierbomen zijn de eerste soorten die opkomen in een natuurlijke successie tot een bos. Ze maken de bodem geschikt om verdere bosontwikkeling mogelijk te maken. Het zijn sterke bomen die bestand zijn tegen weersinvloeden als wind en zon, groeien snel en hun blad wat op de grond valt zorgt voor een enorme aanvoer van natuurlijk materiaal wat werkt als voeding voor het bodemleven.
Dat is de eerste fase van de aanplant, maar we zijn nog wel aantal jaren bezig. We geven de natuur, en specifiek de bodem, de tijd om zich te ontwikkelen. Idealiter zou je er misschien nog veel langer over doen, maar ons doel is om voedsel te produceren op een rendabele manier, dus waar we kunnen versnellen we en helpen we de natuur een handje.
We voorzien dat we over ongeveer 5 jaar het volledige ontwerp gerealiseerd hebben in praktijk. Dan is de aanplant afgerond, maar produceert nog niet alles voedsel. Een notenboom heeft bijvoorbeeld wat langer de tijd nodig om noten te produceren, maar van de verschillende bessenstruiken zullen we wel al kunnen plukken.
Onze oogst
Uiteindelijk kunnen we enorme diversiteit aan soorten oogsten, zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, pecan, kastanje, bijzondere soorten appels en peren, vijgen, vlier, kaki, mispel, enorm veel soorten bessen, bladeren van szechuan peper en lindeboom en nog relatief onbekende soorten zoals paw paw, de honingbes, kiwibes, of de schijnaugurk. En dan hebben we het nog niet gehad over paddenstoelen, groenten, kruiden, zaden en eetbare bloemen.